Elektronický nůž je oproti běžnému noži lepší samozřejmě zejména v tom, že nám výrazně ulehčí práci s namáhavým krájením tvrdších a pevnějších potravin. Známe to všichni, upečené maso s křupavou kůrčičkou na povrchu nám často dá při porcování pořádně zabrat. Maso se pak drobí a nevypadá na talíři moc dobře. Elektronický nůž má tu výhodu, že maso nejen lehce a rychle nakrájíte a naporcujete, ale hlavně se vám nebude rozpadat nebo drobit. Některé elektronické nože mají v příslušenství i sadu vyměnitelných čepelí a tak můžete nakrájet dokonce i například zmražené potraviny. To s normálním běžným nožem určitě neukrojíte. Takže pokud si chcete práci s těžkým krájením potravin ulehčit je pro vás elektronický nůž jako dělaný. Pokud ale běžně nic podobného nepotřebujete krájet, moc ho nejspíš nevyužijete.
Než půjdete svůj elektronický nůž koupit
Pokud se rozhodnete pro koupi nového elektronického nože, zajděte se podívat do obchodu, abyste nůž viděli na vlastní oči, mohli si tak zkusit jak je nůž těžký a jak vám padne do ruky. Měl by totiž v ruce perfektně sedět, aby jeho používání bylo co nejpohodlnější a nejefektivnější. V kamenných obchodech bývají ale tyto nože většinou dražší, než na internetu. Takže stačí, když si obhlédnete, který nůž by seděl právě vám, a pak si ho raději objednejte na internetu. Elektronický nůž není o moc dražší než nůž běžný, ty levnější pořídíte už od pár stovek. Takže i když ho třeba po nějaké době odložíte do skříňky nebo i když ho budete používat jen občas, nebude vám to tolik líto.
Nože mívají vyměnitelné čepele, takže mytí je snadné a čepele můžete mýt i myčce nádobí. Při nákupu nového nože, si promyslete, i jestli chcete nůž s kabelem do zásuvky nebo nabíjecí nože bezdrátové. Pokud máte ale prostornou kuchyni, je to lepší, kabely bývají totiž dost krátké, což omezuje práci s ním. Používání elektrického nože je samozřejmě trošku hlučnější, i tady se dá ale vybrat varianta tišší. Na obalu bývají uvedené decibely, ale žádný elektronický nůž nebude úplně tichý.